Advarsel - forgiftning af din hund
(sakset fra Roslev Dyreklinik og facebook)
 

Gær, rå gærdej
Når gæren svulmer op i maven, kan der ske skader på selve mavesækken, og der er risiko for mavedrejning (hund).
Gæringen fremmes af det varme og sure miljø, som netop findes i maven. Forgæringen producerer alkohol, og det
betyder, at hunden kan få en alkoholforgiftning oveni. Symptomerne er opkastning, smerter fra mavetarmkanalen,
kramper og slingerhed.


Løg (hvidløg)
, både rå og kogte. Stor mængde, fx løgsuppe
Løg indeholder ”thiosulfat”, som kan give blodmangel. De røde blodlegemer skades og kan ikke transportere ilt rundt i kroppen.
Hunden bliver stakåndet og får rødlig misfarvet urin, fordi de ødelagte røde blodlegemer frigiver bilirubin, der farver rødt.

Rosiner, vindruer
Man ved ikke, hvilket indholdsstof, der fremkalder forgiftningen hos hund og kat, og ej heller mængden af rosiner/vindruer, der
skal spises, før det går galt. Det drejer sig dog om større mængder (>200g rosiner til 20kg hund). Symptomerne er opkastning
og smerter fra bughulen mindre end 6 timer efter optagelsen. Årsagen til symptomerne, er akut nyresvigt, der ofte medfører døden.


Chokolade (især mørk)
Chokolade indeholder ”theobromid”, som påvirker nervesystemet. Pulsen og blodtrykket stiger, og der kan ses kramper.
Derudover er hyperaktivitet, rastløshed, muskelsitren og hyppig urinering typiske symptomer. 60g mørk chokolade med højt
kakaoindhold kan tage livet af en 10 kg hund.


Avocado
Avocado indeholder ”resin”, som påvirker hjerte og blodkar. Der ses opkastninger, diarre, vejrtrækningsproblemer og kredsløbssvigt.
Dødsfald kan forekomme.


Kølervæske
Umiddelbart tror man ikke, at hunde og katte vil drikke kølervæske, men da det lugter godt og smager sødt, drikker de det gerne.
Kølervæske indeholder ”ethylen glycol”, som skader nyrerne. 1-3 dage efter optagelsen vil dyret dø af nyresvigt.


Smertestillende medicin

Paracetamol (fx Panodil, Pamol, Pinex)
Medicin godkendt til mennesker er ikke automatisk godkendt til hunde og katte. Evnen til at udskille medicinen er meget forskellig.
Paracetamol tåles dårligt af hund og slet ikke af kat. 50-100 mg per kilo legemsvægt vil medføre leverskader. Symptomerne
opstår 1-3 dage efter optagelsen og stammer fra leversvigtet: Appetitløshed, opkastning, blålig misfarvning af slimhinder (cyanose),
hævede ben og ansigt, smerter fra leveren og gulsot. Det er muligt at behandle forgiftningen, men det skal ske, før end leveren svigter.


Ibuprofen
Er ikke registreret til hund og kat. Hunden overdoseres let med nyreskade til følge, katten kan slet ikke tåle Ibuprofen.

Acetylsalicylsyre
Er ikke godkendt til hund og kat. Skal doseres meget lavt for ikke at medføre mavesår.

Rottegift
Alle ved, at hunde og katte ikke tåler rottegift. Desværre er det en af de hyppigste forgiftninger, vi ser på Roslev Dyreklinik.
Rotte- og musegift findes både som ”røde musekorn” og støbte blokke. Hundene kan lide at spise dem, fordi de er meget fedtrige.
Det virksomme stof ”Bromadiolon” eller ”brodifacoum” hindrer blodets koagulation (evne til at størkne), hvorfor hunden ubehandlet
kan forbløde. Den bliver bleg, puster (blødning til lungerne), halter og får blodig diarre. Modgiften er K-vitamin, der gives som
indsprøjtning og efterfølgende som tabletter. I svære tilfælde kræves blodtransfusion, men ikke alle hunde står til at rede.
 


Flere ting kan forgifte vore kæledyr