Lille, langhåret brugshund af stor skønhed, uden klodsethed og grovhed. Den skal være velproportioneret, uden at noget ved hunden udskiller sig fra helheden. Overdådig pels, manke og brystpels, formfuldendt hoved og et sødmefyldt udtryk giver tilsammen den ideelle Shetland Sheepdog.

Karakteristiske træk
Opmærksom, blid, intelligent, stærk og aktiv.

Temperament
Hengiven og lydhør over for sin ejer, reserveret overfor fremmede, men aldrig nervøs.

Hoved
Forfinet hoved. Set fra oven eller fra siden har det form som en lang, stump kile, der aftager i bredde fra ører til næse. Skallens bredde afhænger af længde på skalle og næseparti. Helheden vurderes i forhold til hundens størrelse. Skallen er flad og moderat bred mellem ørerne og uden for fremtrædende nakkeknude. Kinderne er flade og går blødt over i et godt udfyldt næseparti. Skalle og næseparti skal være af samme længde regnet fra inderste øjenkrog. I profil skal skallens overlinie være parallel med næsepartiets overlinie med et let, men markeret stop. Næse, læber og øjenrande skal være sorte. Det karakteristiske udtryk opnås ved en perfekt balance mellem og kombination af skalle og næseparti, form, farve og placering af øjne, korrekt øjenstilling og ørebæring.

Bid
Kæberne lige, tørre og stærke med en veludviklet underkæbe. Læber stramme. Tænder skal være sunde med et perfekt, regelmæssigt og komplet saksebid, d.v.s. at de øverste fortænder tæt overlapper de nederste og er placeret vinkelret på kæben. Et fuldt tandsæt på 42 korrekt placerede tænder er meget ønskeligt.

Øjne
Middelstore, skråt placerede og mandelformede. Farven skal være mørkebrun; dog er det hos "blue merles" tilladt, at det ene eller begge øjne er blå eller med blå stænk.

Ører
Små, moderat brede ved basis og placeret relativt tæt sammen øverst på skallen. I hvile bæres ørerne bagud-liggende, men når hunden er opmærksom, rettes ørerne fremefter og bæres halvt opretstående med fremadbøjede spidser.

Hals
Muskuløs, godt buet og tilstrækkelig lang til at give en stolt hovedbæring.

Forparti
Skuldrene godt tilbagelagte. Ved manken er skulderbladene kun adskilt af ryghvirvlerne, men de skal skråne udefter for at give plads til de godt hvælvede ribben. Skulderleddet velvinklet, overarm og skulderblad omtrent lige lange. Albuen placeret i en højde svarende til det halve  af skulderhøjden. Set forfra er forbenene lige; de er muskuløse og tørre med kraftig benstamme. Mellemhånden stærk og smidig.

Kropstykke
Kropslængden fra forkant af skulder til sædeben skal være lidt større end skulderhøjden. Brystet skal være dybt og nå til albuerne. Ribbenene godt hvælvede, gradvis aftagende fra den nederste halvdel for at give bevægelsesfrihed for forben og skuldre. Ryggen er lige med en graciøst buet lænd, og krydset skråner jævnt bagud.

Bagparti
Lårene er brede og muskuløse. Lårbensknoglen møder bækkenet i en ret vinkel. Knæleddet er tydeligt vinklet. Haseleddet tørt, velvinklet og lavt ansat med en stærk knoglebygning. Haserne er lige, når de ses bagfra.

Poter
Ovale med stærke trædepuder og hvælvede tætsluttende tæer.

Hale
Lavt ansat. Yderste halehvirvel skal mindst nå til haseleddet. Overdådig pels og let buet opefter. Under bevægelse må halen løftes let, men aldrig over ryglinien. Aldrig halekrog.

Bevægelse
Smidig, glidende og yndefuld med godt fraskub fra bagparten, så jordvindende og samtidig så ubesværet som muligt. Pasgang, flettende, rullende eller stiv, styltet, stempelagtig bevægelse er højst uønsket.

Pels
Dobbelt. Yderpelsen skal bestå af lange, lige hår af strid struktur. Underulden blød, kort og tæt tilliggende. Brystpels overordentlig fyldig, og forbenene godt besat med faner. Bagbenene skal over haserne være rigeligt behåret, men under haserne temmelig korthårede. Ansigtet skal være korthåret.  Korthårede individer er uønskede.


Zobel/Hvid
 


Tricolor
 


Blue merle
 


Bi Blue


Sort/Hvid


 
Colorhead 
Hvid med farvet hoved.
Ikke godkendt i DKK